Arbeidsongevallen

Verzekering huispersoneel (nieuwe regels vanaf 01/10/2014)

Op 1 oktober 2014 wijzigt de regelgeving inzake het huispersoneel. Door de wijziging zijn voortaan voor alle huispersoneel socialezekerheidsbijdragen verschuldigd. Enkel occasionele activiteiten van niet-manuele aard ten behoeve van een huishouden zullen nog vrijgesteld zijn van bijdragen.

Dit betekent dat elke burger die huispersoneel tewerkstelt voor huishoudelijke prestaties van overwegend manuele aard (kuisen, strijken, wassen, tuinhulp,…), nu als werkgever wordt beschouwd en dit ongeacht de omvang van deze prestaties.

Dit wil zeggen dat je:

  • je zal moeten inschrijven als werkgever bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid;
  • aangifte zal moeten doen van alle personeel dat je tewerkstelt via de Dimona-aangifte;
  • de nodige sociale bijdragen aan de RSZ moet storten;
  • je een arbeidsongevallenverzekering moet afsluiten.

De niet beroepsmatige prestaties van niet-manuele aard blijven vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen, voor zover het huispersoneel maximaal 8 uur per week presteert bij één of meerdere werkgevers samen. Dat geldt voor bijvoorbeeld babysitten, gezelschap houden van oudere personen, boodschappen doen of het begeleiden van minder mobiele personen, …

De nieuwe wetgeving heeft als doelstelling een gelijkaardige sociale bescherming voor huispersoneel te geven als voor andere werknemers. De Belgische regelgeving wordt hiermee aangepast om in overstemming te zijn met de Conventie nr. 189 over huisarbeid van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Burgers kunnen met hun vragen telefonisch terecht bij het contactcenter van de sociale zekerheid op het nummer 02 511 51 51, iedere werkdag tussen 7u en 20u. Meer informatie over de nieuwe regeling en de verplichtingen vind je op de portaalsite van de sociale zekerheid.

Meer informatie

Persdienst FOD Sociale Zekerheid:
0473 13 13 29 – press@minsoc.fed.be

Als u (al dan niet regelmatig) een poetsvrouw, tuinman, klusjesman, babysit, ... in één woord huispersoneel tewerkstelt, bent u volgens de wet een werkgever. In de meeste gevallen zal het personeel dus vanaf 01/10/2014 ingeschreven moeten worden en is er RSZ verschuldigd.

En 'werkgevers' hebben verplichtingen. Een van deze wettelijke verplichting is het afsluiten van een verzekering tegen arbeidsongevallen, Dimona aangifte, RSZ betalen, inschrijven als werkgever bij de Rijksdienst van sociale zekerheid

Voordelen van de verzekering huispersoneel:

  • Deze verzekering biedt alle wettelijke waarborgen voor alle personen die tegen betaling bij u huishoudelijk werk verrichten (in privaat karakter), of het nu om regelmatige prestaties gaat of om een éénmalig werk (feesthulp, babysit), en dit zowel indien die personen al dan niet ingeschreven zijn.
  • In het contract worden geen namen vermeld of andere inlichtingen over het aantal te presteren uren, de vergoedingen of lonen van de tewerkgestelde personen. bij elke schade geniet u van onze service.
  • Als u (al dan niet regelmatig) een poetsvrouw, tuinman, klusjesman, babysit, ... in één woord huispersoneel tewerkstelt, bent u volgens de wet een werkgever. Ook al is het werk tijdelijk of occasioneel.

En 'werkgevers' hebben verplichtingen. Een van deze wettelijke verplichting is het afsluiten van een verzekering tegen arbeidsongevallen. Hierbij kunnen wij U van dienst zijn.

De verzekering dekt, indien de tewerkgestelde persoon een ongeval op het werk of op weg naar het werk overkomt, de schadeloosstelling in geval van:

  • overlijden
  • blijvende invaliditeit
  • tijdelijke ongeschiktheid
  • behandelingskosten: medische en chirurgische kosten, hospitalisatie, verzorging ..

Voorbeelden

  • op weg naar uw woning, valt de babysit met haar fiets en breekt haar been
  • sinds kort knapt uw gepensioneerd buurman wat klusjes op in uw tuin om een centje bij te verdienen. Bij het maaien van het gazon, verwond hij zijn hand.
  • tijdens het zemen van de ruiten valt uw poetsvrouw van een trapladdertje